IK Frej Täby

Herr – Matchanalys: IK Frej – Kista SC

Hemmapremiär och ett lika inbjudande Vikingavallen som vanligt mötte oss i lördags med solsken.

Spelarna kändes taggade, åtminstone psykiskt. Ytterligare 2 debutanter på plan i form av Iljas Ahmedov och Daniel Salim. Under uppvärmningen kunde ändå tydas att det var ”något” som saknades.

Jag tror att det var många som inte förväntade sig det vi skulle ställas emot 30 minuter senare….

Startelva
Thomsson
Michel- Tom-Linus- Lorenz
Sebbe
Hussein- Saman
Salim- Iljas- Peiman

Avbytare
Göran, Kim, Melki, Sinan, Ludde

Kista som senast kom från en match på gräs och förlust mot VBK, tydligt att man hade allt annat i tankarna än att lägga sig platt för oss. Ett rakt intensivt spel inledes från matchstart där boll på boll droppades ner bakom backlinjen. Man högg, man sprang och man kampade och visade tydligt att man kom till Täby för att vinna och inget annat.

Vi försökte liksom vår match mot Ekerö att hålla boll och spela bort Kista men matchen utvecklades tidigt snarare till en kamp än en spelteknisk fotbollsmatch. Vår bastanta backlinje fick snarare nicka bort bollar än att rulla igång anfall.

Det ordnade spelet från förra helgen lyste med sin frånvaro och vi hade svårt att få igång vårt rull. I takt med att vi drog ner på svårighetsgraden började vi dock komma upp i banan.

I matchens 22:a minut kommer vårt ledningsmål. Iljas rivs ner i straffområdet och vår kapten Sebastian Jurell fick efter 8 års frånvaro från protokollet på Vikingavallen skicka målvakten åt ena hållet och målvakten åt det andra, 1-0.

En väckarklocka för oss då vi fortfarande inte kommit in i matchen. Matchen fortsätter vara oordnad och hafsig, vi försöker få igång ett spel och Kista går på snabba omställningar, 9 gånger av 10 från sin högerkant där hade man både en bra backfot och en ivrig ytter. Vi ligger för långt ifrån och kommer inte tillräckligt nära.

Vi går ut i paus där samtliga känner att insatsen är långt ifrån de förväntningar vi har på oss själva.

Andra halvlek förvandlas rätt omgående till en batalj där smått laglösa dueller avlöser varandra, höga armbågar, spel i ryggen och ett kvitto på att matchen skulle ta 90 minuter och inte bara spelas av. Tycker domaren styr matchen på ett bra vis då han trots hetsiga dueller låter matchen avgöras av spelarna, trots att man kanske ville ha ett par till Kista-kort.

I den 64:e minuten får vi frispark, en frispark som Iljas drar i stolpen, returen använder Kista till en blixtrande omställning, 3 pass senare är man vid vårt mål. Där åker Hussein på sitt andra gula i en opolerad satsning 10 centimeter utanför straffområdeslinjen. En klumpig aktion som rättvist belönas med hans andra gula kort.

Vi avslutar därmed sista 30 med 9 spelare. Kista lägger i ytterligare en växel och endast något minut senare kommer straffen. En hopkrokning i boxen och en helt riktig straff.

Sebastian Thomsson har i och med Stockholm Cup vant sig vid att få straffar emot sig och vid samtliga 3 tidigare tillfällen släppt in mål mot våra motståndare.

Kistas straffskytt slår en hård och välplacerad straff. Sebastian Thomsson å sin sida står för en helt enastående straffräddning och tippar ut bollen vid sitt ena kryss.

Sista 25 sjunker vi ner betänkligt och tar hand om uppgiften, mer noggranna i våra värderingar och ett försvarsspel som för första gången under våra 90 minuter är kollektivt. Det blir inga mer jättefarligheter från Kistas sida, istället sticker vi upp i lite småkontringar. Sinan som kom in sista 25 gör ett fint inhopp och är också den som föranleder punkten i matchens 90:e minut. Efter en fin dribblingsaktion på vänsterkanten slår han ett inlägg på ett Kista-ben som går i en jättebåge över målvakten och studsar in vid den bortre stolpen.

Sjukt nervigt trots allt men ändå en styrka att reda ut stormen. Insatsen är sett över 90 är inte tillräckligt bra.

Men spelet går ut på att vinna, 3 poäng är 3 poäng, men vackert var det inte.

Matchens spelare är Tom Skough tillsammans med Iljas Ahmedov, men blombuketten delas ut till Sebastian Thomsson vars målvaktsspel är klanderfritt och straffräddningen är en spänstuppvisning som skulle fått Stefan Holm att rodna.

Skrivet av: Daniel Lundkvist
Foto: Angelica Tånneryd

Nästa match:
Bollstanäs SK – IK Frej Täby FF
Avspark: 14:00, 21 augusti
Bollstanäs IP

1410 views